École Porter Street Elementary

A Learning Community

"Take care of yourself, take care of each other, take care of this place. Together we are better."

OPENING DAY & WEEK PROCEDURES

Tuesday, September 3 ~ Friday, September 6, 2019

Welcome back Porter Families!

'Each child is a gift entrusted to us by her/his family.'

Opening Week Schedule for Grades 1 to 5 students:

Tuesday, September 3

All 2019-2020 Grade 1 - 5 students will attend school from 10:00 am to 10:30 am. Grades 1 - 5 students are to <u>meet their previous</u> <u>year's teacher</u> where they normally lined up last school year. At 10:30 am: Grade 1 to 5 students will be brought back to where they lined up at 10:00 am and will be dismissed to their parent. Teachers will let children know what supplies they should bring to school for the next few days, if any.

New Students and Families to Porter:

New Grades 1 to 5 students and families are asked to come to our office. You will be met by our Teachers, Ms. Turpin and Ms. Blaxland, and escorted to Ms. Turpin's Resource Room. On Wed Sept 4 our new students are to report to the Resource Room. Our new students will be brought to classrooms to meet and be with same age peers during the first week. To pick your child up at the end of the day please ask at the office.

PLEASE NOTE re staff changes:

0

- Mme Walry, of course, has retired; as a result, several teachers have changed classrooms; please be aware that...
 - Mme Dahl, who teaches at our intermediate level, has moved into Mme Walry's classroom; that is Room 4
 Therefore, Mme Walry's last year's Grade 2s (this year's Grade 3s) should still report to Room 4 (their classroom last year) this first day and first week; they will be met by Mme Dahl who will welcome them at the beginning of the day and dismiss them at the end of the day
 - Mme Angus and Mme Smith have moved to Room 13 (Mme Dahl's last year's classroom)
 Therefore, Mme Angus' and Mme Smith's last year's Grade 4s (this year's Grade 5s) should go to Room 13 this first day and first week

Wednesday, September 4 to Friday, September 6:

Our day is the normal 8:55 am to 2:53 pm instructional day. Our 2019-2020 Grades 2 – 5 students are asked to meet their previous year's teacher where they lined up yesterday (and lined up last 2018-2019 school year):

PLEASE NOTE:

The teachers listed below that your child will be with this week are only **temporary** until we assign our students to their 2019-2020 teacher and class (sometime towards the end of our first week or the beginning of our second week).

Our 2019-2020 Grade 1 students (last year's 2018-2019 Kindergarten students):

Mme Bell's last year's 2018-2019 French Immersion Kindergarten students are asked to line up as they did on Tues Sept 3 (yesterday). They will be met by:

- Tues (10:00 10:30 am): Mme Bell
- Wed: Mme Ghanem (students will be in the Library)
- Thurs: Ms. Kyle
- Fri: Mme Leblanc
- Please note: students will be in Library all week; located at opposite end of main hallway north end; PLEASE NOTE: teachers will still pick-up and drop-off their students at south-end doors

Mme Squeo's last year's 2018-2019 French Immersion Kindergarten students are asked to line up as they did on Tues Sept 3 (yesterday). They will be met by:

- Tues (10:00 10:30 am): Mme Squeo
- Wed: Ms. Rozanski
- Thurs: Ms. Rozanski
- Fri: Mme Ghanem
- Please note: students will be in our Music Room all week; located at opposite end of main hallway north end;
- PLEASE NOTE: teachers will still pick-up and drop-off their students outside Mme Squeo's exterior classroom door

Ms. Lepore's last year's 2018-2019 English Kindergarten students are asked to line up as they did on Tues Sept 3 (yesterday). They will be met by:

- Tues (10:00 10:30 am): Ms. Lepore
- Wed: Ms. Moschetti
- Thurs: Mme Ghanem
- Fri: Ms. Moschetti
- Please note: students will be in Room 17 all week; located at opposite end of main hallway north end; PLEASE NOTE: teachers will still pick-up and drop-off their students at south-end doors



<u>Our 2019-2020 English Grade 5 students (last year's 2018-2019 Grade 4 students)</u>

- Tues Fri: will be welcomed back by Teachers, Ms. Mcdowell and Mr. Proctor; these students are to line up at the northeast entrance doors (beside our Library)
- PLEASE NOTE THIS IS A FIRST WEEK PLAN ONLY

PLEASE NOTE re staff changes:

0

Mme Walry, of course, has retired; as a result, several teachers have changed classrooms; please be aware that...

- Mme Dahl, who teaches at our intermediate level, has moved into Mme Walry's classroom; that is Room 4
 Therefore, Mme Walry's last year's Grade 2s (this year's Grade 3s) should still report to Room 4 (their classroom last year) this first day and first week; they will be met by Mme Dahl who will welcome them at the beginning of the day and dismiss them at the end of the day
- Mme Angus and Mme Smith have moved to Room 13 (Mme Dahl's last year's classroom)
 - Therefore, Mme Angus' and Mme Smith's last year's Grade 4s (this year's Grade 5s) should go to Room 13 this first day and first week

LENGTH OF SCHOOL DAY & TIMETABLE FOR 2019-2020

First COMPLETE day for Grades 1 to 5 students is: Wednesday, September 4, 2019:

The legislated length of an instructional school day must be 293 minutes for Kindergarten to Grade 5.

We have four bells that ring each day. They are:

LINE UP BELL at 8:50 am

- students will have a designated outside location where they are to line up, daily; they will be greeted and brought into the school by their classroom teacher
- The day officially (Instructional Time) begins at 8:55 am and ends at 2:53 pm
- Recess will be 15 minutes in length; 10:35 10:50 am

END OF RECESS BELL at 10:50 am

- At this time, re-entry into our school depends on the teacher's practice; some teachers pick up their students at their outside location and some have their students simply enter the school on their own and make their way to class
- Instructional Time begins at 10:50 am

Lunch: EAT TIME (12:00 - 12:15 pm); there is no 12:00 pm noon bell

12:15 PM BELL: INDICATES TIME TO GO OUTSIDE

• Lunch: PLAY TIME (12:15 - 12:45 pm)

LINE UP/ENTRY BELL at 12:45 pm

• Instructional Time begins at 12:50 pm

DISMISSAL: 2:53 pm (no bell)

	Monday	Minutes	Tuesday	Minutes	Wednesday	Minutes	Thursday	Minutes	Friday	Minutes
Start Time/ Instructional Time	8:55 am – 10:35 am	100 mins	8:55 am – 10:35 am	100 mins	8:55 am – 10:35 am	100 mins	8:55 am – 10:35 am	100 mins	8:55 am – 10:35 am	100 mins
Recess	10:35 – 10:50 am	15 mins								
Instructional Time	10:50 am – 12:00 pm	70 mins	10:50 am – 12:00 pm	70 mins	10:50 am – 12:00 pm	70 mins	10:50 am – 12:00 pm	70 mins	10:50 am – 12:00 pm	70 mins
Lunch	12:00 – 12:45 pm	45 mins								
Instructional Time/ Dismissal	12:50 – 2:53 pm	123 mins								
Daily Minutes		293 mins								

If you are new to Porter and have not yet registered...

- \checkmark Please go to the main office
- Please be aware that we will only accept a registration if you live in our catchment area and we have the available space
- Are we your catchment school? Please go to <u>www.sd43.bc.ca</u> > click on `Schools' > click on `School Locator'

Your care, understanding and patience during this first week of school are very much appreciated!! Sincerely, Mr. Passaglia

Mr. Passagl Principal

KINDERGARTEN GRADUAL ENTRY PROCESS Wed Sept 4 – Fri Sept 13, 2019

The school year begins Tuesday, September 3, 2019 for our new Kindergarten students.

On Tuesday, September 3, our new Kindergarten students will attend school from 8:50 am to 9:30 am to confirm your child's attendance. Please take your child to the exterior door of the classroom of the teacher your child has been assigned to. These doors will be clearly marked on the classroom windows or walls.

- If your child has been assigned to English Kindergarten with Ms. Taylor Lepore please: line up at the south exterior doors against the south-west exterior wall
- If your child has been assigned to French Immersion Kindergarten with Mme Anita Bell please: line up at the south exterior doors against the south-east exterior wall
- If your child has been assigned to French Immersion Kindergarten with Mme Diane Squeo (M-Th) and Mme Lindsay Angus (F) please: line up at Mme Squeo's and Mme Angus' exterior classroom door located in the middle of the east side of our south wing of classrooms adjacent to our primary playground

Your child will be at school for only 40 minutes on Tues Sept 3 so that we can say hello, welcome your child and take attendance. **THEREFORE, PLEASE DO NOT LEAVE THE SCHOOL.** Your child will be dismissed at 9:30 am.

Porter Gradual Entry Plan for September 2019

WC = Welcoming Conversation (will be approximately 20 - 25 minutes)

Your child will attend from 8:50 - 9:30 am on Tues Sept 3, 2019. At this time, you will sign-up for your Welcoming Conversation.

Tues Sept 3	Wed Sept 4	Thurs Sept 5	Fri Sept 6	Mon Sept 9	Tues Sept 10	Wed Sept 11	Thurs Sept 12	Fri Sept 13
First day of school 8:50 - 9:30 am 40 mins	Group A One-half of the class 9:00 – 10:30 am 1.5 hours WC WC WC	wc wc wc wc wc wc	Group A One-half of the class 9:00 – 10:30 am 1.5 hours WC WC WC	Whole Class 9:00 am – 12:00 pm 3 hours your child brings a recess snack CHEQ administration	Whole Class 9:00 am – 12:00 pm 3 hours your child brings a recess snack CHEQ administration	Whole Class 9:00 am – 1:00 pm 4 hours your child brings a recess snack and a lunch	Whole Class 9:00 am – 1:00 pm 4 hours your child brings a recess snack and a lunch	Whole Class 9:00 am – 1:00 pm 4 hours your child brings a recess snack and a lunch
	Group B One-half of the class 1:00 – 2:30 pm 1.5 hours	Professional Learning Opportunity @ Winslow All Kindergarten teachers attend	Group B One-half of the class 1:00 – 2:30 pm 1.5 hours	wc wc	wc wc	wc wc	wc wc	wc wc

Wednesday, September 4 through Friday, September 13 will be **gradual entry days** as described here: **Welcoming Conversations** involve the parent(s), the child, and the teacher. Teachers will have a sign-up sheet available for the first day of school. Please bring the **Student and Contact Information Form**, which teachers will have handed out on Tuesday, September 3, 2019.

Monday, September 16 will be our Kindergarten students' first full day from 8:55 am to 2:53 pm.

KINDERGARTEN PARENTS REMINDER: before you leave on Tues Sept 3 you will be asked to sign up for your 'Welcoming Conversation'; this conversation includes the teacher, parents and your child

With gratitude, Derek Passaglia Principal